A magas kultúra és a csúcstechnológia meglepő találkozása

Infostart
2008. május 15. 15:55
A magas kultúra és a csúcstechnológia adott egymásnak randevút a héten, amikor egy robot vezényelte a detroiti filharmonikusokat. Ez volt az első alkalom, hogy nem emberi lény kezében volt a karmesteri pálca.

A gazdasági hanyatlás miatt szenvedő Detroit történelmet írt - no nem azért, mert a város nagyhírű szimfonikus zenekarát egy gyerekméretű, űrhajós szkafanderre emlékeztető külsőbe bújt alak vezényelte, hanem azért, mert az illető egy robot volt.

A közönség és a zenekar is tapsviharral jutalmazta a Honda által gyártott ASIMO névre keresztelt gép alakítását. Sci-fi rajongók valószínűleg felfigyelnek a névre: Isaac Asimov volt az Én, a robot című könyv szerzője.

Az ASIMO azonban egy rövidítés is egyben, és azt jelenti: "Fejlett lépés és innovatív mobilitás". ASIMO egyelőre csak vendégművészként lépett fel, mivel a koncert fő attrakciója egy ember, a világhírű csellóművész, Yo-Yo Ma volt.

Ennek ellenére sokan a robot miatt emlékeznek az eseményre. "Felfoghatatlan, mire képes a technológia" - mondta a zenekar egyik fúvósa, aki szerint a robotnak "meglepő módon harmonikus volt a járása", de még sokáig nem helyettesítheti az igazi maestrót. "Mi reagálunk őrá, de ez visszafelé nem működik" - tette hozzá a művész.

A zenekar az után hívta meg ASIMÓ-t, hogy a Honda hozzájárult egy hátrányos helyzetű gyerekek zeneoktatását célzó alap létrehozásához. Detroitra, Amerika autógyártásának egykori fellegvárára az utóbbi időben nehéz idők járnak a gazdasági helyzet és a növekvő üzemanyagárak miatt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást