Hamarosan kizöldülhet a Szahara

Infostart
2008. május 11. 09:30
Az egykoron fűvel borított Szahara sokkal lassabban vált sivataggá, mint ahogy azt eredetileg gondolták - vélik európai és amerikai tudósok, akik szerint még az is elképzelhető, hogy újra kizöldül a Föld legnagyobb kiterjedésű pusztasága.

Eddig a tudósok úgy gondolták, hogy drasztikus gyorsasággal vált a Szahara szavannából kihalt sivataggá - ám ezt most néhány európai és amerikai kutató megcáfolta, azt állítva, hogy a folyamat legalább 2700 évet vett igénybe.

A Szahara igazán akkor zöldült ki, amikor a jégkorszak végén 12 ezer évvel ezelőtt megnövekedett az átlaghőmérséklet. A melegebb levegő több párát tudott elnyelni az óceánokból, így több csapadék is esett. Ám az átlaghőmérséklet olyan mértékben emelkedett tovább, hogy az a terület teljes elsivatagodásához vezetett 4300 évvel ezelőtt.

Az európai és amerikai kutatók szerint hasonló folyamat zajlik le most is. A jelenleg tapasztalható globális felmelegedésnek köszönhetően újra megnőhet a csapadékmennyiség a régióban, és akár ez a Szahara kizöldüléséhez is vezethet.

Stefan Kropelin, a kölni egyetem tudósa már 20 éve járja és tanulmányozza a Szaharát, és úgy véli: a sivatag egyes részei két évtizeddel ezelőtt még teljesen lakatlanok voltak, még skorpiókkal vagy kígyókkal sem találkozott. Ma már viszont - állítja Kropelin - teljesen befüvesedett ez a terület.