Fő táplálékuk ölheti meg a koalákat

Infostart
2008. május 8. 07:30
Jelentősen csökkenti a koalák túlélési esélyeit a globális felmelegedés, a hőmérséklet emelkedése miatt ugyanis egyre magasabb lesz fő táplálékuk, az eukaliptusz levelének szén-dioxid-tartalma, ami halálos lehet az erszényesekre nézve.

Immár nemcsak az élőhelyeik területének csökkenése fenyegeti a koalákat: a globális felmelegedés hatására fő táplálékuk mérgezheti meg őket. A magasabb hőmérséklet miatt ugyanis egyre nő a szén-dioxid mennyisége az eukaliptusz levelekben, ez pedig megölheti az erszényeseket.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy míg az eukaliptusz tápértéke egyre csökken, a levegőben egyre nagyobb a szén-dioxid mennyisége.

Ian Hume, a Sydney-i Egyetem nyugalmazott biológusprofesszora szerint, ami ma még remek élőhelynek számít a koalák szempontjából, azt a közeljövőben alig lakják majd az erszényesek. A szakértő úgy véli: bár a fafajták összetétele és az erdők szerkezete nem változik majd, a koalák eltűnnek majd.

A koaláknak már most is takarékoskodnak az alacsony tápértékű eukaliptuszcserjék elfogyasztásával nyert energiájukkal: jellemzően négy órán át táplálkoznak, a további húsz órát pedig alvással töltik. Ráadásul az sem mindegy nekik, hogy mit esznek: a 600 ausztráliai eukaliptuszfaj közül mindössze 25 leveleit hajlandóak elfogyasztani.

Ha a koalák feladják finnyásságukat, és a fákról a földre ereszkednek, hogy nagyobb tápértékű élelmet keressenek, többet ütnek majd el közülük a figyelmetlen autósok, de könnyű prédát jelenthetnek majd a dingóknak és a házi kutyáknak is.