A nagy fenék csökkenti a cukorbetegség esélyét

Infostart
2008. május 8. 05:15
A csípő és fenék környékén felgyülemlett zsírréteg védelmet jelenthet a cukorbetegség ellen - vélik amerikai tudósok. Szerintük a testben felhalmozott zsírnak jótékony hatásai is lehetnek - csak éppen nem mindegy, hogy melyik testrészen halmozódik fel.

Amerikai kutatók szerint a bőr alá befecskendezett, vagy az ott természetes úton felhalmozott zsír segíti a szervezet érzékenységét a vér cukorszintjét szabályozó inzulin hormonra.

Állatkísérletek bebizonyították, hogy azoknál az egereknél, akiknek közvetlenül bőrük alá zsírt fecskendeztek be, jelentős súlycsökkenést észleltek - mindezt úgy, hogy nem fogták fogyókúrára vagy nagyobb fizikai tevékenységre az állatokat.

A bostoni egyetem egyik kutatója, Ronald Khan az után kezdeményezte a kísérleteket, hogy felfigyelt egy jelenségre: a test különböző pontjain elhelyezkedő zsírrétegeknek különböző hatásuk van olyan betegségek kialakulására, mint a diabétesz.

A kutatók már régóta sejtik, hogy közvetlenül a hasban, mélyen felgyülemlett zsír növelheti a cukor- és szívbetegség kialakulásának esélyét, míg a körte alakú személyeknél, akiknek lapos a hasuk, de nagy a fenekük, kisebb a kockázat ezekre a betegségekre.