Jelentősen csökkenthető a szén-dioxid kibocsátás

InfoRádió / MTI
2008. május 7. 07:43
Szilárd, újrafelhasználható anyaggá alakítható a szén-dioxid egy brit kutatók által kifejlesztett technológiával. A szakemberek becslése szerint a módszerrel akár évi 48 millió tonna felesleges széndioxidot is meg lehetne kötni, 4 százalékkal csökkentve az Egyesült Királyság éves kibocsátását.

Brit kutatók szerint akár évi 48 millió tonna felesleges széndioxidot is meg lehetne kötni egy új módszerrel. Szilárd, újrafelhasználható anyaggá alakítható a szén-dioxid az új technológiával. A szakemberek becslése szerint a módszerrel 4 százalékkal lehetne csökkenteni az Egyesült Királyság éves kibocsátását.

A Newcastle-i egyetem kutatói egy korábban is ismert folyamatot használnak ki, ám az eddig nagyon energiaigényes reakciót sikerült szobahőmérsékleten és normál légköri nyomáson is létrehozniuk.

A katalizátor segítségével a széndioxidot gyűrűs karbonátokká alakítják, amit egyebek mellett a vegyiparban, valamint benzin-adalékok gyártásánál lehet felhasználni.

Eddig minden olyan megoldás, amelyben a széndioxidot valamilyen hasznosítható termékké próbálták átalakítani, olyan sok energiát igényelt, hogy több károsanyagot termelt, mint amennyit felhasznált. Az új brit módszert egyelőre csak laboratóriumi körülmények között tesztelték.