A népszerű fájdalomcsillapító csökkenti az Alzheimer kialakulásának esélyét

Infostart
2008. május 7. 06:15
Az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapító, az ibuprofen használata csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát - állítják amerikai kutatók, akik azonban óva intenek attól, hogy ellenőrzés nélkül kezdjük el szedni a gyógyszert.

Kutatók közel 250 ezer amerikai veterán egészségügyi adatait vizsgálták meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál, akik több mint 5 évig szedték az ibuprofen nevű fájdalomcsillapítót, 40 százalékkal lecsökkent az esély az Alzheimer-kór kialakulására.

Az öregkor betegségének is nevezett, és főképp memóriazavarokkal járó Alzheimerről már korábban bebizonyították, hogy gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítók képesek lecsökkenteni annak kialakulásának esélyeit. Eddig azonban csak elméletben tudtak magyarázatot adni az összefüggésre, gyakorlatban még kétséges a fájdalomcsillapítók ezen pozitív mellékhatása, éppen ezért az orvosok további vizsgálatokat sürgetnek.

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány eredményei láttán az emberek ne kezdjenek el ellenőrizetlenül, minden ok nélkül fájdalomcsillapítót megelőzendő az időskori memóriazavart. Szerintük az eredmény nem csodafegyver, mindenesetre új lökést adhat a jövőbeni kutatásoknak.

Ugyanebben a szaklapban egy másik tanulmány is megjelent, amiben az áll: a rövidebb karral és lábbal születőknél nagyobb az esély az időskori demencia kialakulására. Amerikai kutatók szerint az első életszakasz nem megfelelő táplálkozása is hasonló kockázatot hordoz magában.