A trópusi rovarok lehetnek a klímaváltozás első áldozatai

Infostart
2008. május 6. 10:01
A trópusi rovarokat jobban sújthatja a globális felmelegedés: a szakértők szerint ezek lesznek az első fajok, amelyek kihalnak a klímaváltozás hatására.

A trópusi rovarok már most is a számukra még tolerálható hőmérsékleti tartomány határán élnek, így a további - akár csupán 1-2 Celsius-fokos - melegedés könnyen a kihalásukat eredményezheti - derül ki egy új kutatásból.

A szakértők szerint ebben az évszázadban a sarki területek átlaghőmérséklete emelkedik majd a legjobban a klímaváltozás hatására, ám az előrejelzések szerint mégsem ezek élővilágára lesz a legnagyobb hatással a változás: a trópusokon sokkal súlyosabbak lesznek a következmények.

"Sok trópusi faj csak nagyon kis hőmérsékletváltozást képes elviselni, hiszen a klíma, amelyben élnek, aránylag állandó az év minden szakában. Számításaink szerint ezeket a fajokat rosszabbul érinti majd a felmelegedés, mint a hideg területeken élőket. Sajnos, a bolygó állatfajainak többsége éppen a trópusokon található" - mondta a Kaliforniai Egyetem szakértője, Curtis Deutsch.

A rovarok jelenléte rendkívül fontos a trópusi élőhelyeken, hiszen létfontosságú szerepet játszanak a szerves anyagok lebontásában, a virágok beporzásában és a tápláléklánc magasabb fokán álló élőlények ellátásában, éppen ezért katasztrofális következményekkel járna, ha kipusztulnának.

Nemcsak a trópusi rovarokra, hanem a növényekre is komoly hatással lesz a klímaváltozás, hiszen a felmelegedés hatására a csapadékeloszlás is módosul majd - figyelmeztetnek a kutatók.