Elhízáshoz is vezethet a kevés alvás

Infostart
2008. május 3. 08:00
Kevesebb mint hat órányi alvás megduplázhatja annak az esélyét, hogy szívproblémák lépjenek fel, sőt elhízást is okozhat - állítják tudósok.

Az alváshiány nemcsak kimerültséghez vezethet, hanem sokkal komolyabb következményei is lehetnek: megemelkedett koleszterinszint és vérnyomás, elhízás, diabétesz - állítják tudósok.

A pittsburghi és a warwicki egyetem kutatóinak párhuzamosan végzett vizsgálataiból kiderül, hogy a szívproblémákért a kevés alvás éppúgy felelős, mint a nagy kalóriabevitel és a mozgáshiány, sőt az ágyban töltött rövid idő növeli az elhízás esélyét is. Az alváshiány ugyanis befolyásolja azoknak a hormonoknak a szintjét, amik az étvágyat kontrollálják, és étkezés után a telítettség érzését keltik.

A tudósok 30 és 54 év közötti felnőttek alvási szokásait vizsgálták. Az összefüggéseket leginkább azoknál a nőknél és férfiaknál mutatták ki, akik kevesebb mint 6 órát aludtak éjszakánként - náluk kétszer akkora eséllyel alakultak ki a betegségek, mint azoknál, akik átlagosan 7 és 9 órát töltöttek alvással.

Az angliai Warwick egyetem tudósai átvizsgáltak közel 40 olyan tanulmányt is, amik az alvási szokások és az elhízás között vontak párhuzamot. A gyerekeknél 11 tanulmány mondta ki, hogy szoros a kettő kapcsolata, míg a felnőtteket vizsgáló dokumentumok mindegyike ezt állította.

Szakértők azt javasolják, hogy az iskolás korú gyerekek 10-11, a kamaszok 9, a felnőttek pedig 7-8 órát aludjanak minden nap.