Nagyon megnehezíti a méhek dolgát a légszennyezés

Infostart
2008. április 23. 08:30
A légszennyezés elnyomja a virágok illatát, így a méhek nehezebben találják meg azokat, ez pedig veszélyezteti a természet egyik legfontosabb körforgásának fennmaradását - állítják kutatók.

A járművek által kibocsátott káros anyagok tompítják a virágok illatát, így megnehezítik a méhek és más rovarok számára, hogy beporozzák őket - állítják a Virginiai Egyetem munkatársai.

A kutatók szerint a légszennyezés miatt drámaian lecsökken az a távolság, amelyről a rovarok még érzékelik a virágok illatát: míg korábban, a kevéssé szennyezett környezetben az illatrészecskék 1200, addig ma csupán 200-300 méterre jutnak el.

A szakértők a tátika illatát vizsgálva azt találták, hogy annak részecskéi rendkívül illékonyak, és gyorsan összekapcsolódnak a főleg a járművek által kibocsátott káros gázok molekuláival. Ezek az anyagok módosítják az illatrészecskék szerkezetét, így az illat már nem vonzza a rovarokat, amelyek ezáltal nehezebben találnak élelmet, és nem poroznak be elegendő virágot.

A méhek - amelyek a világon a legtöbb növényt porozzák be - száma már most is csökkenőben van: Magyarországon a kedvezőtlen időjárás, a vírusok és az élősködők terjedése miatt a méhállomány 30 százaléka pusztult el.

De nemcsak nálunk van egyre kevesebb mézelő méh: az Egyesült Államokban tavaly 2,5 millió pusztult el közülük, kaptáraikat szinte egyik napról a másikra üresen hagyták hátra.

A kutatók egyelőre nem tuják, mi lehet a colony collapse disorder (CCD), azaz a méhkolóniák összeomlásának oka, ám figyelmeztetnek: tíz éven belül akár teljesen kipusztulhatnak a mézelő méhek.

A Virginiai Egyetem munkatársai nem állítják, hogy megtalálták a választ, az azonban biztosnak tűnik, hogy a légszennyezettség valóban megnehezíti a méhek dolgát.