Állatoktól kaphatjuk el a legyűrhetetlen kórokozókat

InfoRádió / MTI
2008. április 18. 21:30
Az antibiotikumok használata az élelmiszerláncban hozzájárul a rezisztens baktériumok szaporodásához, melyek az ételekkel átjuthatnak az emberekbe - közölte az Európai Unió élelmiszerhatósága.

A rezisztencia növekvő aggodalmat kelt, mivel az antibiotikumok egyre kevésbé hatékonyak a fertőzések elleni küzdelemben - áll az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) nyilatkozatában. Ez - a hivatal által megbízott szakértői csoport előzetes jelentése szerint - egybeesik az állatoknál tapasztalt rezisztencia egyre gyakoribbá válásával.

Szigorítani kellene a higiéniai ellenőrzéseket az élelmiszerlánc minden egyes pontján, az állatorvoslásban felhasznált gyógyszerektől az élelmiszerek előállítási folyamatáig, hogy megelőzhető legyen a rezisztencia kifejlődése és terjedése - hangsúlyozta az EFSA nyilatkozata.

Rezisztens baktériumokat legnagyobb mértékben a szárnyasok húsában, a tojásokban, a disznó- és marhahúsokban, valamint a friss salátákban találtak.

A szakértők úgy találták, hogy ezek - a rezisztens baktériumokat hordozó állatokból származó - mikróbák közvetlenül átjuthatnak a szennyezett ételekből az emberbe. A rezisztens baktériumok emberbe átkerülésének másik útja lehet olyan nyers élelmiszerek fogyasztása, melyek szennyvizet is tartalmazó vízzel öntözött területen teremnek.

A pármai székhelyű EFSA további kutatásokat tart szükségesnek az antimikrobiális hatóanyagok élelmiszerláncban való használata és a rezisztens baktériumok emberbe való átjutása közti kapcsolatról.