A lányoknak nagyobb esélyük van a túlélésre

Infostart
2008. április 17. 21:45
Egyesült államokbeli kutatók kidolgoztak egy eljárást arra, hogyan javíthatók a koraszülöttek életkilátásai. Az egyik kulcsfaktor a kicsi neme, a lányok ugyanis jobb eséllyel indulnak.

A csecsemők életkilátásai szempontjából kulcsfontosságú, hogy mennyi időt töltenek az anyaméhben. A koraszülötteknél a leggyakoribb probléma, hogy nem fejlődik ki rendesen a tüdejük, ezért világra jöttük után gyakran alakul ki náluk oxigénhiányt, amely maradandó károsodást vagy halált okozhat.

Egyesült államokbeli kutatók azonban most megállapították, hogy az egészséges túlélést nem csak az anyaméhben töltött idő befolyásolja, hanem például az is, hogy a gyermek milyen nemű.

A lányoknak nagyobb esélyük van. Ha egy koraszülött kislánynak nem sokkal a születése előtt olyan hormont juttatnak a szervezetébe, amely növeli a tüdő fejlődését, az olyan hatást ér el náluk, mint ha egy héttel tovább lettek volna édesanyjuk hasában.

A felfedezés segítséget adhat az orvosoknak ahhoz, hogy eldöntsék, milyen eljárást alkalmaznak a túl korán született gyermekeknél. A felfedezést egy kutatás előzte meg, amelynek során extrém kicsi koraszülötteket vizsgáltak, olyanokat, akik a terhesség 22. és a 25. hete között jöttek világra. A normál terhesség teljes időtartama 40 hét, de a 36. hét után születetteknél már kevéssé aggódnak az orvosok.

Tenyérnyi babák

A vizsgált gyermekek alig fél kilósak voltak, és nagyjából akkorák, mint egy felnőtt ember tenyere.

A vizsgált 4200 gyermeknek csaknem a fele meghalt még kétéves kora előtt. 12 százalékuk túlélte ugyan ezt a kort, de súlyos, maradandó károsodást szenvedett, például elveszítette látását vagy megsüketült. Nagyjából ugyanennyien valamilyen fizikai vagy mentális fogyatékossággal küzdöttek a későbbiekben.

Akiknél azonban alkalmazták az új eljárást, jelentős súlynövekedést értek el az orvosok, ezzel javították túlélési esélyeiket.

Egy hét is sokat számít

A kutatás azt is kiderítette, hogy a magzat fejlődésének ebben a szakaszában hatalmas előnyt jelenthet még egy hét, amelyet a kicsi az anyja méhében tölthet. Azoknak, akik a terhesség 22. hetében vagy előtte jöttek világra, 95 százaléka rövid időn belül meghalt. Akik 23 hetet töltöttek az anyaméhben, azoknak a háromnegyede halt meg, a 24. héten születetteknek már kevesebb mint a fele, akik pedig a 25. héten születtek, nagyjából a negyede.

A kutatók azt is megállapították, hogy a koraszülött gyermekek közül sokkal több fiúnak volt szüksége intenzív terápiára, mint lánynak.