Sokat segíthetnek a kutatóknak az Everesten túrázó gyerekek

Infostart
2008. április 16. 07:30
Mount Everest-túrán részt vett gyermekeket vizsgáltak brit kutatók, remélve, hogy választ kapnak azokra a kérdésekre: hogyan óvható meg a koraszülöttek tüdeje és szervezete, ha nem jutnak elegendő oxigénhez.

A magaslati légnyomás gyermekekre gyakorolt hatását vizsgálták brit kutatók. Nyolc, hat és tizenhárom év közötti gyermeket vontak be a kutatásba, akik mindegyike eljutott a Mount Everest alaptáboráig.

A túra alatt a gyermekek szervezete kevesebb oxigénhez jutott, mint ha a tengerszinten maradtak volna. Ez épp annyira elerőtleníti a szervezetet, mint egy súlyos betegség, és hasonló kondíciót eredményez, mint amit a koraszülött gyermekeknél tapasztalnak az orvosok.

A koraszülött gyermekek légzése gyakran nem működik megfelelően, az orvosok ezért ilyenkor lélegezető gépre kapcsolják őket. Azonban az is árthat a tüdejüknek, ha ilyenkor túl sok oxigént kapnak, sőt ennek következtében a látásukat is elveszíthetik.

A túrázók vizsgálata során kiderült, hogy a gyermekek szervezete az oxigénhiányt jobban viselte, mint ahogy arra az orvosok számítottak.

Bár konkrét kijelentéseket még nem tettek a kutatók, de utaltak arra: vizsgálat tárgya lehet, hogy a gyermekek inkább kevesebb, mint több oxigént kapjanak, ha légzési nehézségeik vannak. Sőt lehetségesnek tartják a krónikus tüdőbeteg gyermekek otthoni ápolását is.

Az orvosok arra is rámutatnak: az anyaméhben fejlődő gyermek kevesebb oxigént igényel, mint amennyi 8500 méteres magasságban áll rendelkezésre.