Napi egy tabletta, és vége a horkolásnak!

Infostart
2008. április 15. 06:00
Már kipróbálás alatt van az a tabletta, amelynek rendszeres szedésével megszüntethető a horkolás - pontosabban az azt okozó az obstruktív alvási apnoe (OSA). Emiatt sokaknak alvás közben ki-kihagy a légzése, ettől horkol, reggel pedig még fáradtabban és kedvetlenebbül ébred, mint ahogyan este lefeküdt.

Az OSA általánosan elterjedt alvászavar: becslések szerint minden 20. középkorú férfi és minden 50. nő szenved a kór súlyos formájában. Ilyenkor a felső légutak beszűkülnek, ahogyan az izmok természetesen ellazulnak alvás közben.

A jelenség következtében kevesebb oxigén kerül a vérbe, s bár a betegek teljesen nem ébrednek ilyenkor fel, az alvásuk nem pihentető.

Az egyelőre csak BGC20-0166 kódnéven ismert tabletta egyébként nem új: két már létező gyógyszernek a kombinációja. Mindkét gyógyszer az agynak azokra a területeire hat, amelyek az izomtónust javítják, illetve szabályozzák a belélegzett levegő mennyiségét.

Az új szert 39 páciensen próbálták ki sikerrel: kiderült, hogy 40 százalékkal csökkenti a tüneteket, és ráadásul nincs különösebb mellékhatása. Tízből három páciensnél még ennél is jobbak voltak az eredmények: náluk ötven százalékkal csökkentek a tünetek.

Bár további vizsgálatok szükségesek, a nagy-britanniai Brompton kórházának szakorvosa, Michael Polkey nagyon biztatónak nevezte az eddigi eredményeket.