Agyi leépüléshez vezethet a depresszió

Infostart
2008. április 9. 06:30
A depresszióval küzdő betegeknél nagyobb eséllyel jelentkezik az Alzheimer-kór - állapította meg két kutatás.

Egy holland és egy egyesült államokbeli kutatás egyaránt azt állapította meg, hogy a depressziósok között többen szenvednek Alzheimer-kórban, mint azok között, akiknek nincs mentális betegségük.

A hollandok majdnem ötszáz ember betegútját követték nyomon hat éven keresztül, közöttük 33-nál fejlődött ki az Alzheimer-kór. Azok körében azonban, akik 60 éves koruk előtt depresszióban is szenvedtek, az időskori, leépüléssel járó betegség négyszer olyan gyakori volt, mint a többieknél.

A rotterdami egyetem munkatársainak azonban több kutatásra van szükségük ahhoz, hogy kimutassák az összefüggést a két betegség között. Egyelőre azt sem tudják megmondani az orvosok, hogy a depresszió okoz olyan elváltozást a szervezetben, amely a másik betegség kiváltója, vagy mindkettő egy közös eredőre vezethető vissza.

Egy elmélet szerint a depresszió következtében az agy két területén is csökken a sejtek száma, a hippokampuszban és az amigdalában, ez pedig kiváltja az Alzheimert. Egy új kutatás azonban azt mutatta ki, hogy a depresszió nem okozza a két agyrész visszafejlődését.

A holland kutatással párhuzamosan egyesült államokbeli tudósok is, akik 900 ember adatainak áttekintése után jutottak ugyanerre a következtetésre. Elemzésükből is az derül ki, hogy a depresszió az Alzheimer-kór egy rizikófaktora.