Életeket ment meg a drága gázolaj

Infostart
2008. március 26. 05:00
Életeket ment meg, ha drágul a gázolaj - állítja egy nemrég készült amerikai tanulmány, amely pontos adatokat közöl arról: mennyivel kevesebben halnak meg, ha emelkedik az üzemanyag ára.

Közvetlen összefüggés van a halálos közúti balesetek áldozatainak száma és a légszennyezettség miatt halálozási adatok, illetve a gázolaj ára között - közölték a Kaliforniai Egyetem kutatói.

A tanulmány készítői a 2003-as üzemanyagárakat, valamint az akkori halálozási adatokat hasonlították össze a jelenlegiekkel. Megállapították, hogy a gázolaj árának 20 százalékos emelkedése miatt annyival csökken a forgalom, amelynek hatása már kimutatható a halálozási statisztikákban is.

Ekkora áremelkedésnél Egyesült Államok szerte egy év alatt 2600-zal kevesebb ember hal meg közúti balesetben vagy a környezetszennyezettség miatt.

A kutatók által kifejlesztett számítógépes modell megmutatta, hogy ha ötödével emelkednek az üzemanyagárak, akkor 1994-gyel kevesebb ember hal meg az utakon, és csaknem 600-zal csökken a légszennyezettség miatti halálozások száma.

A gázolaj ára világszerte jelentős emelkedést mutat az utóbbi hónapokban. Minden növeli a fuvarozók költségeit, és az élelmiszerek árát is, hiszen a mezőgazdasági gépek jelentős része is gázolajjal működik.