Táncosnő helyett a fáraó fiát rejtette a szarkofág

InfoRádió / MTI
2008. március 18. 20:00
II., azaz Nagy Ramszesz fiát azonosították abban az egyiptomi múmiában, amely több mint nyolcvan éven át egy brit vidéki múzeum tárlatában szerepelt.

A 3000 ezer éves múmiát eredetileg egy templomi táncosnő földi maradványának hitték. Egy közelmúltban elvégzett CT-vizsgálat azonban kimutatta a királyi családra olyannyira jellemző vonásokat, így a tudósok 90 százalékos biztonsággal állítják: a múmia II. Ramszesz 110 gyermekének egyike.

Az egykorvolt fiatalembernek kifejezett mélyharapása volt, és bizonyosan kancsalságtól szenvedett, ahogy a XIX. dinasztia más tagjai is. Ráadásul arcának arányai gyakorlatilag azonosak voltak Nagy Ramszeszéivel.

A szakértők szerint a mumifikált férfi a harmincas éveiben hunyt el Kr. e. 1295 és 1186 között valamilyen sorvasztó betegségben, például rosszindulatú daganatban.

A kémiai vizsgálatok tanúsága szerint a test balzsamozását drága anyagok felhasználásával végezték, olyanokéval, mint a pisztáciagyanta és a kakukkfű, amelyeket papoknak és uralkodóknak tartogattak. Olyan bizonyítékokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy II. Ramszesz fia papi tisztséget viselt.

A Bolton Múzeum szakembereit az tévesztette meg, hogy a szarkofág felirata szerint a koporsóban egy elhunyt templomi táncosnő nyugszik.

A történészek meg vannak arról győződve, hogy a holttest elhunyta után évekkel később került ebbe a szarkofágba, mivel a sírrablók elvitték az eredeti koporsót. Esetleg az emberek rejthették el II. Ramszesz fiát, hogy megóvják a tolvajoktól.