Végveszélyben a tigrisek

Infostart
2008. március 13. 20:30
Felére csökkent a világ tigrispopulációja az elmúlt huszonöt évben, a megmaradt öt alfaj közül egyet a kihalás veszélye fenyeget - jelentették be a Természetvédelmi Világalap (WWF) szakértői egy svédországi konferencián.

A legnagyobb veszélyt a tigrisekre az orvvadászat és az élőhelyek pusztítása jelenti - állítják a szakértők és a természetvédők. A legnagyobb veszélyben a dél-kínai alfaj van, de a szumátrai populáció is rendkívül nagy veszélyben van - derült ki egy svédországi szemináriumon, amelyen ázsiai, afrikai és európai szakemberek vettek részt.

A kutatók ugyanakkor optimisták: úgy gondolják, hogy a tigrisek megmenekülhetnek, ha még idejében sikerül összefogni az érdekükben.

A faj válaszúton áll a kihalás vagy a túlélés között, és az, hogy melyik úton halad tovább, csak rajtunk múlik - hangsúlyozta Szudzsoj Banerdzsi, aki az indiai tigrisek megmentéséért küzdő WWF-tagszervezet vezetője.

A Természetvédelmi Világalap tigrisprojekt-koordinátora szerint világszerte már csupán 3500 tigris él, holott számukat 1982-ben még 5000 és 7500 közé tették.

Bivas Pandav közölte: Szumátrán a tigrisek száma a 80-as évekhez képest négyszázzal lett kevesebb, mióta óriási ütemben folyik a fakitermelés. A szakértő szerint 2050-re a sziget erdeinek 90 százalékát elpusztítják, ez pedig a tigrisek számára egyenlő a halálos ítélettel.

Indiában sem jobb a helyzet: a XX. század elején még 40 ezer, míg ma csupán 1400 tigris él ott. A becslések szerint a jószágaikat védő emberek mindennap elpusztítanak egy ilyen fenséges ragadozót.

Ha az ember és a tigris bármilyen konfliktusba keveredik, a vesztes csak a tigris lehet - vázolta a helyzetet Szudzsoj Banerdzsi, aki szerint meg lehetne menteni a nagymacskákat az orvvadászat megakadályozásával. A tigrisek testrészeinek legnagyobb felvásárlója Kína, ahol tradicionális gyógymódokhoz használják fel azokat.