Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Riasztó felmérés a tinik szexuális betegségeiről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden negyedik tizenéves lánynak van szexuális úton terjedő betegsége az Egyesült Államokban, a humán papillóma vírus (HPV) a leggyakoribb - állítja az amerikai Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ tanulmánya.

Meglehetősen riasztó adatokat tett közzé az Egyesült Államokban a Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központ. Az intézet legújabb tanulmánya szerint ugyanis minden negyedik tizenéves lánynak van valamilyen, szexuális úton terjedő betegsége.

Ezek közül a humán papillóma vírus (HPV) a leggyakoribb, de a 14 és 19 év közötti lányok körében a méhnyakrákkal összefüggésbe hozható HPV-fertőzést találták a leggyakoribbnak.

A vizsgált fekete lányok közül mintegy a felének volt legalább egy szexuális úton terjedő betegsége (STD), míg a fehér és mexikói-amerikai tizenévesek között ezt az arányt 20 százalékosnak találták a szövetségi központ kutatói.

Azon lányok között, akik elismerték, hogy volt már szexuális kapcsolatuk, az STD-k aránya 40 százaléknak bizonyult. A tinik egy része csak a közösülést tartja szexuális kapcsolatnak, holott a bensőséges együttlét egyéb formái, így az orális szex útján is terjedhetnek e betegségek.

John Douglas, a szövetségi központ STD megelőzéssel foglalkozó részlegének igazgatója elmondta, hogy első esetben vizsgálták a gyakori szexuális úton terjedő betegségek előfordulását teljes országos felmérés formájában a tizenéves lányok körében.

"Tekintve, hogy az STD-k meddőséget, méhnyakrákot okozhatnak, a szexuálisan aktív nők között a szűrés, védőoltás és más megelőző módszerek alkalmazása a legfontosabb népegészségügyi célok között kell legyen" - mondta Kevin Fenton, a központ munkatársa.

A tanulmányt Sara Forhan, a CDC kutatója készítette egy 2003-2004-es kormányzati egészségügyi felmérés adatainak elemzésével. Ebben nemzeti reprezentatív mintavétellel 838 lány adatait vették fel.

Négy gyakori fertőzést vizsgáltak: a humán papillóma vírus a lányok 18 százalékát érintette, a chlamydiabaktérium 4 százalékát, a trichomonas egysejtű kórokozó által okozott trichomoniasis 2,5 százalékát, a herpesz szimplex vírus 2 százalékát.

A tinik szűrését ma nem veszik elég komolyan sem az érintettek, sem az orvosok. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) támogatja a tizenéves lányok titkos szűrését - mondta Margaret Blythe a szervezet kamaszokkal foglalkozó bizottságának vezetője, akinek gyakorlati tapasztalatai alátámasztják a tanulmány adatait.