A boldogság is örökölhető

Infostart
2008. március 6. 04:50
Felerészben a gének határozzák meg, boldogan élünk-e - derítették ki ikerpárok vizsgálatával brit és ausztrál kutatók. Az életmód, a karrier és a párkapcsolat azonban ugyanilyen részben meghatározó.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a queenslandi Institute for Medical Research munkatársaival együttműködve 900 egy- és kétpetéjű ikerpárt vizsgálva jutottak arra a következtetésre, hogy felerészben a gének határozzák meg, boldognak érzi-e magát valaki. A kutatás eredményéről a Psychological Science című szaklapban számoltak be.

Azért választottak ikreket, mert ők ideálisak egy ilyen kutatáshoz: az egypetéjű ikrek genetikailag teljesen azonosak, a kétpetéjűek viszont nem - így a két csoportot összehasonlítva ki lehet számítani, mekkora szerepet játszanak a gének, illetve az életmód és a neveltetés.

A kutatók kimondottan olyan embereket válogattak ki, akik alapvetően nem szorongóak, barátságosak, társaságkedvelők és lelkiismeretesek - korábbi kutatások ugyanis ezeket a tulajdonságokat kapcsolták össze a boldogsággal.

A két csoport boldogságérzete közötti különbségből derült ki a kutatók számára, hogy a gének ötven százalékban meghatározóak. A kutatók azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy felerészben az életmód, a karrier és a párkapcsolat szabja meg, boldog-e valaki - helytelen tehát azt gondolni, hogy az ember semmit sem tehet saját boldogsága érdekében.