Súlyos veszélyekkel járhat a horkolás

Infostart
2008. március 3. 20:50
A legújabb vizsgálatok alapján a hangosan horkolóknál nagyobb eséllyel alakul ki infarktus, agyvérzés, és a magas vérnyomás is gyakoribb a körükben - számolt be az InfoRádióban Novák Márta szomnológus, a Semmelweis Egyetem és a kanadai Torontói Egyetem kutatója.

A pszichiáter-alváskutató szakcikke a napokban jelenik meg, és Amerikában máris nagy visszhangot keltett, Novák Márta nyilatkozatait az InfoRádióval egy időben közölte a BBC és a CNN.

A cikkből a többi mellett kiderül, hogy alváselégtelenségnek számít az is, ha valaki túl sokat alszik, és nem csak az, ha túl keveset, valamint az, hogy az alvászavar kétszer olyan gyakori a nők körében, mint a férfiaknál.

Novák Márta elmondta: az alvásidő lerövidülése számos betegség kockázatát megnöveli, a többi mellett a szív- és érrendszeri betegségekét, például az infarktusét és az agyérgörcsét.

Normális alvásidőnek a napi 7-8 óra számít, aki ennél lényegesen kevesebbet alszik, annak másfél-kétszeres esélye van az infarktusra, mint az eleget alvóknak - közölte Novák Márta.

Külön rizikófaktor a horkolás, ami szintén növeli az infarktus és az agyvérzés kockázatát. A szakember szerint a hangosan horkoló férfiaknak épp ezért érdemes kivizsgáltatniuk magukat, hogy megelőzzenek bizonyos betegségeket.

Rámutatott: az alvászavar mára már népegészségügyi kérdés, amely egyre nagyobb költségekkel jár a társadalomra nézve.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást