Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nanomágnessel a rák ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Baktériumok gyárthatják a tumorgyilkos apró mágneseket. Az Edinburgh-i Egyetem kutatóinak új eljárásával az eddiginél erősebb nanomágnesek állíthatók elő, melyek így már a rákkezeléseknél is alkalmazhatóak lesznek.

A baktérium termelte mágnesek egységes méretük és formájuk miatt jobbak, mint az ember által készítettek - állítja a Nature Nanotechnology brit szaklapban megjelent tanulmány. A kutatók reményei szerint a mágneseket a daganat helyére irányíthatják és rávehetik a ráksejtek elpusztítására.

A baktérium vasat vesz fel környezetéből, melyet mágneses részecskék füzérévé alakít át. A nanoláncot mágneses iránytűként használják a baktériumok, amellyel az oxigénben dús környezetet kutatják fel.

A felhasználási lehetőségek attól függnek, mennyire erős az így előállított mágnes.

Az edinburgh-i kutatók olyan környezetben tartották a baktériumokat, amely több kobaltot tartalmazott, mint vasat. Ez 36-45 százalékkal erősebb nanomágneseket eredményezett, mely azt jelenti, hogy a mágneses mezőből kivéve tovább maradt meg mágnesezettségük.

A nanorészecskéket mágneses tulajdonságukat felhasználva vezetik a tumorhoz. Amint odaérnek, fordított mágneses mezőt alkalmaznak, amitől felforrósodnak a nanomágnesek, és megölik a hőérzékeny ráksejteket. A nanomágnesek akár gyógyszereket is szállíthatnak közvetlenül a daganatba.

"Az orvoslásban alkalmazható nanorészecskéknek igen egységes méretűeknek és formájúaknak kell lenniük, a baktériumok pedig nagyon jók ebben" - mondta Sarah Staniland, a kutatás vezetője a brit közszolgálati televízió újságírójának.

Liz Baker, a brit Nemzeti Rákkutató Intézet szóvivője szerint "a specifikusan csak a ráksejteket megcélzó kezelések a kutatások izgalmas területét jelentik, de ebben az esetben még kezdeti állapotban van a munka".