Elárasztják az idegenek az Antarktiszt

InfoRádió / MTI
2008. február 25. 05:55
Idegen organizmusok telepednek meg az Antarktiszon, a tudósok és turisták akaratlanul magvakat, spórákat, atkákat, zuzmókat és mohaféléket hoznak, amelyek felboríthatják a kontinens biológiai egyensúlyát.

A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés megfelelő feltételeket teremt az Antarktiszon az olyan állatok számára, mint a patkányok és az egerek, miközben most a földrészen élő legnagyobb szárazföldi lény egy repülni nem tudó apró szúnyog. A növények közül egy európai fűféle jelenthet fenyegetést, ha a jeges klíma olvadni kezd.

Ezek az organizmusok eljutnak mindenhova, és már jelen vannak a legtöbb szigeten az Antarktisz körül - mondta el Dana Bergstrom ausztrál kutató, aki az "Idegenek az Antarktiszon" nevű nemzetközi kutatási programot vezeti.

A behatoló fajták sok kárt okoztak a Föld más részein, például a nyulak Ausztráliában, vagy éppen a zebra kagylók az észak-amerikai Nagy-Tavainál. Most az Antarktisz számít célpontnak.

A hatodik kontinenst eddig elszigetelte az óceán, de az emberek kezdik áttörni a gátat, a látogatók ruhái gyakran tartalmaznak magvakat, spórákat vagy rovarok petéit. Az Antarktiszon találtak már füvet egy japán kutatókunyhó alatt, és behatoló növényekre bukkantak egy orosz kutatóállomáshoz közel, valamint gombák széles választékára egy ausztrál kutatóállomás közelében. A hajókon lévő patkányok és egerek leugorhatnak az antarktiszi félszigetre, amely a legkevésbé hideg körzet.

Mintegy 40 ezer ember látogatja meg az Antarktiszt minden évben, főként turisták a part menti sávban, és nyaranta körülbelül 4 ezer kutató dolgozik a kontinensen.

Nagy fenyegetést jelent a klímaváltozás, amiért az ENSZ klímabizottsága a fosszilis fűtőanyagok elégetéséből származó, üvegház-hatást kiváltó gázokat teszi felelőssé. Ez az Antarktiszt lakhatóbbá teheti a behatolók számára.

A behatolók kizárása érdekében az utazásszervezők a látogatókkal megtisztíttatják a lábbelijüket és megtiltják nekik, hogy élelmiszert vigyenek a partra. Ausztrália megköveteli a tudósaitól, hogy porszívózzák ki a ruhájukat a magvak eltávolítása érdekében.