A nem fehéredő korallok titka

InfoRádió / MTI
2008. február 18. 08:03
Az elmúlt 30 évben az óceánok átlagos hőmérséklete 0,5-0,7 fokot emelkedett, és ez rossz hatással volt a korallpopulációkra.

A melegebb vízben a zátonyokat építő kicsiny korallállatkák érzékenyebbek lesznek a korallfehéredés nevű betegségre, amely az egyébként színpompás korallokat kísértetiesen fehérré fakítja.

Egy amerikai-ausztrál kutatócsapat az Ausztrália északkeleti partjainál található Western Pacific Warm Pool nevű területen kimutatta, hogy ott a víz hőmérséklete 1950 és 2006 között csupán 0,1 fokkal emelkedett, tehát jóval kisebb mértékben, mint a többi vizsgált területen.

Nem véletlen, hogy a korallfehéredés is csak négyszer fordult elő ott az elmúlt 25 évben.

A jelenség oka a kutatók szerint az, hogy az említett vizek egyébként is melegebbek, mint az óceán többi részén, átlagosan 29 fokosak.