A hidegben segít, de elhízáshoz vezet

Infostart
2008. február 16. 08:30
Hozzájárulnak a túlsúly kialakulásához azok a gének, amelyek az emberiség korábbi történetében segítettek alkalmazkodni a hideg éghajlathoz - valószínűsíti egy amerikai tanulmány.

A Chicagói Egyetem szakemberei erős összefüggést találtak az éghajlathoz történő alkalmazkodást elősegítő egyes gének előfordulása és az anyagcserével összefüggő rendellenességek - elhízás, magas koleszterin szint, szív- és cukorbetegség - kialakulása között.

Az éhség és a súlygyarapodás szabályozásában szerepet játszó leptin receptor gén különösen gyakran fordul elő azokon a területeken, ahol hidegek a telek. A táplálék energiájának hatékony hasznosítása a múltban létfontosságú volt az emberek számára hideg éghajlati viszonyok között, ma már azonban erre nincsen szükség.

A gének ugyanakkor ezt nem tudják, így akik az őseiktől a hatékony energiafelhasználást lehetővé tévő géneket öröklik, hajlamosabbak az elhízásra, különösen, ha keveset mozognak.

A szakemberek a folyamatot ahhoz hasonlítják, ahogyan az Afrikából elvándorló emberek körében a fehér bőrszín vált dominánssá, ez ugyanis lehetővé tette, hogy a kevésbé intenzív napsugárzás mellett is elegendő mennyiségű D-vitamin keletkezzen a szervezetükben.

Ehhez hasonlóan a magasabb szélességi körökön az olyan génváltozatok hordozói kerültek evolúciós előnybe, akiknél az anyagcsere a testhő energiahatékony termelését és megtartását teszi lehetővé.