A korábban gondoltnál is veszélyesebb az elhízás

InfoRádió / MTI
2008. február 15. 21:20
Számos olyan daganatos betegség kialakulásának esélyét növeli az elhízás, amelyről korábban ezt nem feltételezték a szakemberek - derült ki egy brit kutatásból.

Az orvosok régóta úgy vélik, hogy bizonyos típusú daganatos betegségek, például a vastagbél- és mellrák kockázatát növelik a pluszkilók. A Lancet című brit orvosi folyóiratban megjelent tanulmány ugyanakkor ennél jóval többféle tumort hoz összefüggésbe a túlsúllyal.

A brit kutatók kapcsolatot találtak egyebek mellett a nyelőcső, a pajzsmirigy, a vese, a méh, az epehólyag rákja és az elhízás között, bár az nem bizonyított, hogy önmagában a kövérség daganatos betegséget okozna.

"Az ok-okozati kapcsolat feltárásához még több dolgot ellenőriznünk kell" - közölte Andrew Renehan, a tanulmány főszerzője, a Manchasteri Egyetem rákbetegségekkel foglalkozó iskolájának oktatója.

Tanulmányukban a szakemberek 141 korábbi vizsgálat adatait gyűjtötték egybe és elemezték. A kutatás összesen 280 ezer rákos esetet tekintett át Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Ázsia területéről.

Férfiaknál az átlagosan 15 kilogramm súlyfelesleg 52 százalékkal növelte a nyelőcsőrák, 33 százalékkal a pajzsmirigyrák, 24-24 százalékkal a vastagbél- és a veserák kialakulásának kockázatát.

Nőknél az átlagosan 13 kilogramm túlsúly mintegy 60 százalékkal emelte meg a méh- és az epehólyagrák, 51 százalékkal a nyelőcső- és 34 százalékkal a vesetumor veszélyét.

Gyengébb összefüggést találtak a csont- és vérrendszer rosszindulatú elváltozásai és az elhízás között.