Szűznemzéssel születtek a sárkányok

Infostart
2008. február 8. 20:30
Valószínűleg szűznemzéssel jött világra két komodói sárkány egy kansasi állatkertben. A két kis fenevad a faj első példánya, amely ilyen módon született Észak-Amerikában.

A hím megtermékenyítése nélkül történő szűznemzés ritka a gerincesek közt, inkább a gerinctelen állatokra és alsóbbrendű növényekre jellemző. A komodói sárkány esetében eddig csak két szűznemzést jegyeztek fel, mindkettő angliai állatkertben történt 2006-ban.

A wichitai állatkert szakemberei még vizsgálják a nőstény és a kicsinyek DNS-ét, mivel teljesen nem lehet kizárni, hogy az anyaállat a testében tárolt spermiumot használta fel. A komodói varánuszok azon kevés faj közé tartoznak, amelyek nőstényei képesek a testükben spermiumot tárolni.

A wichitai egyedeknél ezt ugyanakkor valószínűtlenné teszi, hogy egyévesek sem voltak, amikor az állatkertbe kerültek, ahol nincsenek hím varánuszok.

A tojásból január 31-én és február 1-jén kibújó fiatal sárkányok 40-43 centiméter hosszúak, felnőttkorukra azonban három méteresre is megnőhetnek, tömegük pedig elérheti a 90 kilogrammot.

A komodói sárkány veszélyeztetett fajnak számít, az indonéziai Komodón és a környező szigeteken 3-5 ezer példány él szabadon. Az észak-amerikai állatkertekben 80-at tartanak, hat helyen szaporítják is őket.