A skizofrénia kiváltója a magzati korban keresendő

Infostart
2008. február 7. 21:20
Komoly veszélyt jelent a születendő gyermekre, ha édesanyját a terhesség korai szakaszában valamilyen stressz éri. Egy kutatás szerint ennek hatására a gyermek akár skizofrén is lehet.

Brit kutatók kapcsolatot fedeztek fel az anya terhesség alatti lelki állapota és gyermeke későbbi mentális betegségei között. Mint írják, különösen veszélyes, ha az első trimeszterben éri valamilyen stresszhelyzet az anyát, például ha elveszíti valamelyik közeli hozzátartozóját.

Az ilyen helyzetek a gyermek felnőtt életében olyan betegségek kiváltója lehet, mint a skizofrénia.

Korábban már arra is rámutattak a kutatók: hasonló bántalmakat idézhet elő az is, ha az anyát a terhessége elején valamilyen fertőzés támadja meg. Az orvosok szerint azonban ez utóbbi helyzetek megelőzhetőek, ha az anya odafigyel magára.

A skizofrénia, más néven hasadásos elmezavar egy olyan kóros állapot, amely a gondolatok, az érzések és a cselekedetek közötti összhang felbomlására utal, a betegség azonban nem azonos a többszörös személyiséggel.

A skizofrénia általában a serdülőkorban kezdődik, de később is kialakulhat. A nők esetében a gyermekszülés és a változás kora a kritikus időszak.

Jellemző tünete az önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata, gyakori az üldöztetési téveszme, az észlelési és koncentrációzavar, a hallucináció. Egyszerre van jelen az érzelmi eltompulás és a belső nyugtalanság, amely gyakran dührohamok formájában tör a felszínre.