Korszakalkotó találmány: itt a hagyma, amitől nem könnyezünk!

Infostart
2008. február 5. 05:38
Új-zélandi kutatók kinemesítették a hagymát, amitől nem könnyezünk. A korszakalkotó felfedezést a géntechnológia fejlődése tette lehetővé.

A kutatók géntechnika segítségével kivonták a hagymából azt az enzimet, amely a zöldség aprítása közben sírásra fakasztotta az embert. A forradalmian új hagyma azonban még nem kapható, egyelőre csupán a fejlesztés fázisában van.

A kutatócsoportot vezető Colin Eady szerint a hagyma egészséges alkotóelemei és az íze sem változik a módosítás által. "Azt reméljük, hogy a hagyma édes, kellemes aromája megmarad, ám eltűnik a keserű, csípős mellékíz" - nyilatkozta.

Ha a kísérletek a terveknek megfelelően alakulnak, akkor a forradalmian új hagyma tíz éven belül általánosan elterjedtté válhat a világon, és minden konyhából kiszorítja majd a "sirató" fajtát.

Amikor az ember hagymát darabol, abból egy enzim szabadul fel, amely kémia reakciók sorozatát indítja meg. Az eredmény irritálja a könnymirigyeket, amelyek védekezésképpen könnyet termelnek.