Megfejtették a seregélyek rejtélyét

InfoRádió / MTI
2008. február 4. 05:15
Sikerült megfejtenie a seregélyek rejtélyes rajmozgásának titkát egy fizikusokból, biológusokból és gazdasági szakemberekből álló európai kutatócsoportnak.

A tudósok azt szerették volna megtudni, hogyan sikerül a rajoknak annyira egyben maradniuk egy ragadozó támadása estén. Ehhez a római Tremini vasúti pályaudvar felett lejegyezték az egyenként mintegy 3000 madarat számláló seregélyrajok mozgását.

Az adatok segítségével három dimenziós számítógépes modelleket készítettek, hogy az egyes madarak viselkedését elemezhessék. Az eddigi modellek szerint egy madár bizonyos távolságon belül az összes többivel kapcsolatban van.

A mostani megfigyelések szerint viszont egy seregély a távolságtól függetlenül hét szomszédját kíséri figyelemmel, így sikerül szétszakadás esetén is újra egyesíteni a rajt.

Ezek szerint a seregélyek okosabbak, mint azt eddig hitték. "Az a tény, hogy a szomszédaik száma, és nem a távolságuk számít, komplex kognitív képességekre vall" - mondta a római Statisztikai Mechanikai és Komplexitási Központ kutatója, Irene Giardina.

A kutatás eredménye fontos lehet más szakterületek, így a mobil robottechnika számára is, ahol egyszerű robotok rajának összehangoltan, egyszerű szabályok alapján kell megoldania összetett problémákat.