eur:
394.71
usd:
365.58
bux:
65142.45
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rossz hír a negyveneseknek: nem kerülhető el a depresszió

A középkorúakat fenyegeti a leginkább a depresszió, a betegség kockázata 44 éves korban a legnagyobb - állapították meg amerikai kutatók nyolcvan ország kétmillió lakosát kérdezték ki a boldogságról és mentális állapotukról.

A Warwicki Egyetem és a Dartmouth College kutatói a vizsgálat során meggyőző bizonyítékokat találtak arra, hogy a boldogságérzet fiatal és időskorban van csúcson, mélypontja pedig az ember negyvenes éveire esik.

A világ minden részén a negyveneseknél csúcsosodik ki a depresszió kockázata függetlenül attól, hogy nők, vagy férfiak, házasságban élnek, vagy egyedül, gazdagon, vagy szegényen, gyerekekkel, vagy gyermektelenül - összegezte az eredményeket Andrew Oswald, a kutatás egyik vezetője. Nincs különbség e tekintetben a fejlődő világot illetően sem.

Az egyetlen ország, ahol a legesendőbbek között nemek szerinti korkülönbség van, az Egyesült Államok, ahol a nők közül a 40 körüliek a legboldogtalanabbnak, a férfiak között pedig az 50 évesek.

Oswald szerint meglepő lehet az eredmény, hiszen a laikusak azt gondolhatták, hogy az emberek egyre boldogtalanabbak lesznek, ahogy közeledik haláluk ideje - ez azonban nem igaz. Az okokat azonban egyelőre csak találgatják.

Az idősek már minden évért hálásak

Az egyik teória szerint a negyvenes éveikre az emberek alkalmazkodnak erősségeikhez és gyengéikhez, elfojtják megvalósíthatatlannak vélt vágyaikat. "Végül is nem lehet mindenki a fociválogatott kapitánya vagy rock sztár." Később pedig el is fogadják az emberek önmagukat.

Egy másik lehetséges magyarázat szerint a boldog emberek tovább élnek, a harmadik teória pedig azzal magyarázza a jelenséget, hogy a kor előre haladtával a legtöbben megtanulják értékelni, hogy miközben a barátaik és a családtagjaik elmennek, ők még mindig élnek.

Oswald szerint a mentális egészség lejtmenete nem egyetlen évet érint, hanem éveken át tart, és a legtöbb ember csak az ötvenes éveiben kezd újra felemelkedni.

Bíztató azonban, hogy amennyiben valaki megéri a 70 évet és fizikailag jó állapotban marad, akkor ugyanolyan boldog és mentális egészsége is ugyanolyan jó, mint egy 20 évesé - tette hozzá Oswald, aki szerint önmagában az a tudat, hogy a középkorúak krízise teljesen normális, segítheti a nehéz szakasz egyéni túlélését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×