Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rájöttek a madarak repülésének titkára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Minden repülésre képes madár ugyanabban a kis szögtartományban mozgatja szárnyát - fedezték fel amerikai kutatók, akik szerint ez a repülés kulcsa.

A Nature tudományos magazinban olvasható tanulmányukban a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az első madarak azért tanulhattak meg repülni, mert szárnyukkal a megfelelő szögben vertek.

A kutatás vezetője, a Montanai Egyetem munkatársa emlékeztetett arra, hogy a repülés titkát mintegy százötven éve próbálják megfejteni, mára két fő elképzelés alakult ki. Az egyik szerint a madarak úgy tanultak meg repülni, hogy magasabb helyekről, például fákról elrugaszkodtak, majd vitorlázva földet értek.

Mások szerint viszont az első repülésre képes madarak a ragadozók elől menekülve a földön futottak és csapkodtak a szárnyukkal, míg fel nem emelkedtek a levegőbe. A mostani felfedezés mindkét elméletbe beleillik.

A montanai kutatók, Ken Dial professzor és munkatársai gyorsított videofelvételeken vizsgálták a madarak szárnymozgását, amint egy meredek emelkedőn futottak fel, ekkor vették észre, hogy a szárnytartás szögét egyáltalán nem változtatják.

A szakemberek úgy vélik, hogy a madárfiókák szárnya hasonló némely dinoszaurusz részben kialakult "előszárnyához", amelyet az útjukba kerülő sziklák és egyéb akadályok elkerülésére használtak.