Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orvosi csoda: \"erre még sosem volt példa\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vércsoportot váltott és \"honosította\" a szervdonor immunrendszerét egy ausztrál lány: a világon ő az első ismert szervátültetett páciens, akinek ez sikerült - közölték a kezelőorvosok.

A jelenleg tizenöt éves Demi-Lee Brennan kilenc évesen kapott új májat, amikor a sajátja tönkrement. A kislány vércsoportja 0-ás RH negatívról 0-ás RH pozitívra változott, amikor megbetegedett a gyógyszerektől, amelyeket a szervkilökődés megakadályozására kapott.

Az átültetett máj vérsejtjei behatoltak a csontvelőbe, és "átprogramozták" az immunrendszert, így a kislány nem szorul többé a kilökődés elleni készítményekre.

A sydneyi Westmead gyermekkórház orvosai elmondták: nincs magyarázatuk a lány gyógyulására, amelyet részletesen ismertettek a The New England Journal of Medicine című szakfolyóirat legutóbbi számában.

"Erre még soha nem volt példa" - mondta Michael Stormon májspecialista gyermekgyógyász. Stuart Dorney, a kórház transzplantációs osztályának volt vezetője hozzátette: az eset áttörést jelenthet a szervátültetésben, mert a befogadó szervezet immunrendszere rendszerint megtámadja az új szervet.

Az orvos szerint a jelenség oka az lehet, hogy fiatal donor máját használták fel, a kislánynak pedig kevés volt a fehérvérsejtje. A kilökődést rendszerint gyógyszeresen kezelik, de a krónikus kilökődés visszafordíthatatlan. Emiatt Ausztráliában ötéves távlatban tíz szervátültetés közül csak hét sikeres.