eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Több mint kétezer éves hajóroncsot találtak

Búvárrégészek júniusban kezdik egy 2300 éves hajóroncs feltárását, amely egykoron bort szállíthatott az Égei-tengeri Híosz szigetéről, mielőtt elsüllyedt volna Ciprus déli partjai mellett - jelentették be ciprusi kutatók.

Sztella Demesztika, a Ciprusi Egyetem víz alatti régészettel foglalkozó vendégprofesszora szerint a Kr.e. IV. századból, az úgynevezett késő klasszikus korból nagyon kevés hajó maradt fenn ilyen jó állapotban.

"A hajóroncs nagyon ígéretesnek tűnik, kutatása a Földközi-tenger keleti partvidékének tengerhajózásáról és gazdaságtörténetéről árulhat el sok mindent" - mondta a tudós. A hajóroncs két kilométernyire a sziget déli partjától, a tengerfenéken nyugszik 44 méter mélységben.

A szakember szerint a hajóroncs már azért is egyedülálló, mert kis mélységben van, ahol a búvárok könnyedén elérhetik. A novemberben készített víz alatti felvételeken amforák, az
ókorban folyadékok és szilárd élelmiszerek szállítására egyaránt alkalmazott agyagkorsók tucatjai látszanak a tengerfenéken, a hajó alakjába rendeződve.

Stella Demesztika ismertetése szerint a kutatók arra számítanak, hogy a roncsot sok tonnányi homok fedi. Az amforák igen emlékeztetnek azokra a korábban fellelt korsókra, amelyekben híoszi bort szállítottak. Ám lehet, hogy az agyagedényeket másféle termékek szállítására használták az ókori tengeri kereskedelemben.

A felfedezés információval szolgálhat a ciprusi városállamok utolsó korszakában a sziget által betöltött szerepről a tengeri kereskedelemben. A ciprusi búvárrégészek június elejére tervezik a kutatások következő szakaszát, amelyet egy újabb követ októberben.

A projektet a Ciprusi Egyetem Régészeti Intézete felügyeli, s a Thetis Alapítvány, a víz alatti kulturális örökség védelmére alakult magánintézet finanszírozza.

A jelek szerint a roncs a nevezetes Kyrenia kortársa: a 15 méter hosszú kereskedelmi hajóra görög ciprióta búvár bukkant véletlenül a sziget északi partján több mint negyven évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×