Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Minden ötödik ember megtapasztalja a mentális betegségeket

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon legalább 800 ezer ember küszködik mentális betegséggel - depresszióval, skizofréniával vagy mániás-depresszióval - mondta az InfoRádiónak a hollandiai Utrechti Egyetem Pszichiátriai Intézetének vezetője. René Kahn professzor hozzátette: a fejlett országokban már most több munkanapot mulasztanak mentális zavar miatt, mint a rákbetegségek következtében. A professzor a Magyar Pszichiátriai Társaság csütörtökön kezdődött vándorgyűlésén tart előadást.

A mentális betegsége kezelése óriási probléma az egész világon. A WHO jelentése szerint a fejlett országokban máris több a mentális rendellenességek miatti munkaerő kiesés, mint a daganatos megbetegedések okozta munkaképtelenség.

A számok azt mutatják, hogy minden ötödik ember életében legalább egyszer átesik valamilyen mentális betegségen, így közvetve vagy közvetlenül szinte mindenki találkozik a problémával - erről beszélt az InfoRádió kérdésére az Utrechti Egyetem Pszichiátriai Intézetének vezetője.

A leggyakoribb mentális betegség a depresszió - hangsúlyozta René Kahn: a betegek nem tudnak dolgozni, aludni, koncentrálni. Szerencsére ez a betegség gyakorisága ellenére nem tart hosszú ideig, átlagosan fél év alatt kikezelhető.

Krónikus, élethosszig tartó rendellenesség viszont a skizofrénia, ezzel Magyarországon 100 ezer ember küszködik., és ugyanennyien vannak az úgynevezett mániás-depressziósok, akiknél a betegség szintén egy életen át tart.

Ez utóbbi betegségek ráadásul 20 éves kor körül kezdődik, tehát az érintettek teljes aktív életét meghatározza, csakúgy, mint az epilepszia vagy a cukorbaj.

Ma már tudjuk, hogy ezek a betegségeket az agy működési zavarai okozzák, és akár örökletes, akár környezeti hatás kiválthatja - hangsúlyozta Kahn professzor.

Az EU már felismerte a bajt

Az enyhébb depresszió pszichoterápiával is kezelhető, a súlyosabb zavarok kezelésére pedig gőzerővel folyik a kutatás, sőt van is 1-2 jó hatóanyag, ami nem okoz rosszkedvet, nyugtalanságot, mint a régiek.

Már az Európai Unió is felismerte, mekkora veszélyt jelentenek a mentális bajok a tagországoknak, és euró milliárdokat különített el a depresszió, a skizofrénia és a mániás depresszió kutatására - mondta végül az Utrechti Egyetem professzora.

Az egyes országoknak pedig fel kell ismerniük, hogy a mentális betegségek ugyanannyira bénító hatásúak a gazdaságra, mint a szív-és érrendszeri bajok, vagy a rák. Ha nem, vagy nem jól kezeljük e betegségeket, akkor a kieső munkanapokon kívül sok szenvedést is okoznak.

Magyarországon nagy arányban követnek el az érintettek öngyilkosságot, de a kezeletlen pszichiátriai betegek nemcsak önmagukra veszélyesek: megtámadnak másokat, rászoknak a kábítószerekre, agresszív bűncselekményeket követnek el, tehát rengeteg problémát hozhatnak a társadalom egészére - tette hozzá René Kahn.

Hanganyag: Torda Júlia