Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"A pekingi ember óta ez a legnagyobb felfedezés"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Százezer éves, csaknem hiánytalan emberi koponyamaradványokat találtak a közép-kínai Honan tartományban, amit a pekingi ember megtalálása óta a legnagyobb felfedezésnek tekintenek kínai antropológusok.

A Hszücsang városban múlt hónapban előkerült leletek egy, két évvel ezelőtt feltárt ásatási területen bukkantak a felszínre. "További fontos leletek előkerülésére számítunk" - mondta a China Daily című lapnak Li Csan-jang, a Honan tartományi régészeti kutatóintézetének archeológusa.

Az ősi koponyának 16 darabja került elő, többek között az előrenyúló szemöldök és egy homlokcsont. "A lelet teljességénél elképesztőbb, hogy a koponyadarabok belső oldalán még megkövesedett hártyák is találhatók, így az őskori előd idegrendszerének vizsgálatára is lehetőségük lesz a tudósoknak" - tette hozzá Li.

A csontok azért maradhattak fent ilyen jó állapotban, mert 5 méter mélyről, egy forrás közeléből kerültek elő, és a víz magas kalciumtartalma konzerválta azokat. Az emberi maradványok mellett több mint 30 ezer állati kövületet, csontból és kőből készült használati tárgyakat is találtak.

A pekingi ember" első kövületeit 1926-ban találták meg Pekingtől mintegy negyven kilométerre délre, a lelet korát 250-400 ezer évesre teszik, és az egyik legfontosabb láncszeme az úgynevezett homo erectus csoportnak, amely felegyenesedett tartásával különbözik őseitől.