Tévednek az orvosok: veszélyes a terhességre a kávé

Infostart
2008. január 21. 21:00
Akár a duplájára is növelheti napi két kávé a koraszülés veszélyét - figyelmeztetnek amerikai kutatók, akik azért azt javasolják az állapotos nőknek, hogy lehetőleg egyáltalán ne igyanak kávét, teát, forró csokoládét és koffeintartalmú üdítőket.

A koffeintől a terhesség első 12 hetében mindenkinek meg kell tartóztatnia magát, de ez különösen azok számára fontos, akiknek volt már koraszülésük - figyelmeztetett az amerikai kutatás eredményére hivatkozva Pat O'Brien, a brit szülészek és nőgyógyászok szövetségének szóvivője.

A koffein azért ártalmas, mert hosszabb ideig megmarad az állapotos nők szervezetében, és könnyen átáramlik a magzatéba, amely viszont képtelen azt megfelelően feldolgozni.

A koffein árthat a magzat sejtfejlődésének, és növeli a placentában a véráramlást, s ez rossz hatással van a baba életfenntartó rendszerére. Nincs kizárva az sem, hogy az anya kávéfogyasztás miatt baba kisebb súllyal születik.

Ez San Franciscó-i kutatók állapították meg 1063 nő vizsgálata során, akik terhességük idején sem változtattak kávéfogyasztási szokásaikon. Kiderült, hogy közülük azoknál, akik legalább napi 200 mg koffeint fogyasztottak - ez két adag kávénak felel meg - kétszeresére nőtt a koraszülések aránya azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak koffeint.

A koraszülések száma negyven százalékkal magasabb volt azok között is, akik napi 200 mg koffeinnél kevesebbet vettek magukhoz. A kutatás eredményeiről az amerikai szülészek és nőgyógyászok szaklapjában számoltak be.

Magyarországon az orvosok általában azt tanácsolják a kismamáknak, hogy mértékkel fogyaszthatnak kávét, a teát pedig mér annál is ártalmatlanabbnak tartják.