eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Saját magát klónozta az őssejtkutatás vezetője

Önmagát klónozta egy amerikai tudós, aki egy nő petesejtjébe saját bőrsejtjeit ültette be. Ezzel Samuel Wood lett az első, aki felnőtt ember sejtjeiből hozott létre embriót.

Bár az embriók csak öt napig éltek, és nem nőttek nagyobbra egy gombostű fejénél, létük mégis mérföldkő lehet az olyan betegségek gyógyításában, mint az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór.

A módszer kritikusai ugyanakkor attól tartanak, hogy lesznek, akik kihasználják a lehetőséget, és az emberi élet csodáját pótszervek gyárává silányítják.

Az embriók előállítása során a kaliforniai őssejtkutató intézet, a Stemagen munkatársai ugyanazt az eljárást alkalmazták, mint a brit tudósok Dolly, a bárány esetében, amely a világ első klónozott emlőse volt.

A szakemberek egy nő petesejtjeibe két felnőtt férfi, a kutatás vezetőjének és egyik kollégájának bőrsejtjeit ültették be, majd a petesejtekben elektromos árammal idézték elő a megtermékenyülést.

A kísérlet során több embriót is létrehoztak a kutatók, legalább három ezek közül a csoport vezetője, Samuel Wood klónja volt.

Elpusztultak

Bár az eljárás során mindet elpusztították, a kísérlettel a tudósok egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy olyan embriókat hozzanak létre, amelyekből sok őssejt vonható ki. Ez a sejttípus képes bármely szövetbe beépülni és pótolni annak hiányosságait.

Az őssejtek felbecsülhetetlen értékkel bírnak az orvosi- és gyógyszerkutatásokban, segítségükkel idővel gyógyíthatók lesznek akár a legsúlyosabb betegségek is.

Samuel Wood az őssejtek embriókból való kivonásával foglalkozik - e folyamat során az embriók természetesen elpusztulnak, ez pedig komolyan aggaszt sok szakértőt.

Ellene, mellette

Olyan kutatók bóklásznak az etikai vadonban, akik elfeledkeznek arról, hogy méltányosan kell bánniuk embertársaikkal. Vannak olyanok, akik emberi lényeket hoznak létre azzal a céllal, hogy elpusztítsák őket. Ez ijesztő - mondta a meg nem született gyermekek védelméért társaság munkatársa, John Smeaton, akivel sokan egyetértenek.

Mások szerint az eredmény áttörés, az első lépés egy hosszú úton sok súlyos betegség gyógyíthatóvá tétele felé.

Nem Samuel Wood és csapata az első, amely embert klónozott: brit kutatók 2005-ben már létrehoztak ilyeneket, azok előállításához azonban nem felnőtt emberek, hanem más embriók sejtjeit használták fel.

Nagy-Britanniában heteken belül előállítják az első olyan embriót is, amely egyaránt tartalmaz emberi és állati sejteket is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×