eur:
394.96
usd:
371.6
bux:
66421.22
2024. április 16. kedd Csongor

Egy négyéves testvérpáron múlik a leukémia gyógyítása

Áttörést sikerült elérniük brit kutatóknak a leukémia titkainak megfejtésében, így új, kevesebb ártalmas mellékhatással járó gyógymódot dolgozhatnak ki a betegség kezelésére. Ehhez egy négyéves ikerpár segítette hozzá a kutatókat.

Olivia és Isabella Murphy egypetéjű ikrek, ám míg egyikük teljesen egészséges a születése óta, a másik kétéves kora óta heveny limfoblasztikus leukémiában szenved - ez a betegség legelterjedtebb formája, amelynek a kezelésében is a legnagyobb az előrehaladás.

A két testvér vizsgálata során a kutatóknak sikerült megtalálni azt a sejtet, amely betegséget okozza. A "leukémiát előrejelző", mutálódott őssejtek mindkét kislány csontvelőjében megtalálhatóak, de kell egy második, valószínűleg fertőzés okozta genetikai mutáció is, amely miatt kialakul a betegség - számoltak be a kutatók a Science című szakfolyóiratban.

Az egészséges Isabellát folyamatosan ellenőrzik az orvosok, hogy idejében észrevegyék, ha nála is kialakul a betegség. Úgy gondolják azonban, hogy a kislányt felnőttkorában már nem fenyegeti a kór; addigra a "bűnös" sejtek el fognak tűnni.

Becslések szerint az emberek egy százaléka születik ilyen "leukémiát előrejelző" sejtekkel, és közülük is csak egy százaléknál alakul ki a második mutáció.

A leukémia kezelése súlyos mellékhatásokkal jár: Olivia immunrendszere például az agresszív kemoterápia miatt annyira legyengült, hogy nem tudott megbirkózni a bárányhimlővel, így egyik szemére megvakult. A leukémiából azonban sikeresen felgyógyult.

A kemoterápia súlyos mellékhatásai miatt hal meg a kezelt gyerekek 1-2 százaléka - hangsúlyozta Philip Ancliff, a kislány kezelőorvosa.

Éppen a kezelés miatt nem lenne jó ötlet még az előtt elpusztítani a bűnös sejteket, mielőtt a betegség kialakul. Viszont ha a beteg gyerekeknél ezeket a "leukémiát előrejelző" sejteket támadják, akkor nagyobb az esélye a gyógyulásnak, és kisebb a veszélye a betegség kiújulásának.

"Most, hogy megtaláltuk a bűnös sejteket, remélhetőleg rájövünk arra is, hol van a gyenge pontjuk" - hangsúlyozta a kutatást vezető Tariq Enver professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×