eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Bizonyítottan egészséges a joghurt - csak nem tudjuk, miért

A probiotikus italok és a joghurtok egyértelműen jó hatással vannak az egészségre, megváltoztatják a baktériumok összetételét a belekben és a zsírfelvételt - állapították meg brit kutatók, akik azonban változatlanul nem tudják megmagyarázni, mi ennek a jótékony hatásnak az oka és a módja.

Nagy-Britanniában becslések szerint kétmillió ember fogyaszt probiotikus italokat, porokat és tablettákat, valamint joghurtot. Sok szakértő azonban azt állítja, hogy ez nem több pénzpazarlásnál, ezek a termékek ugyanis túl kevés baktériumot tartalmaznak ahhoz, hogy hatásosak legyenek.

Egy most befejezett kutatás szerint azonban nincsen igazuk: a probiotikus italok és a joghurt igenis egyértelműen jó hatással van az egészségre. "Néhányan azzal érvelnek, hogy a probiotikus kiegészítők képtelenek megváltoztatni a belek mikroflóráját, mivel egy doboz joghurt ugyan legalább egymilliárd baktériumot tartalmaz, a belek viszont több száz trilliót. Ennek ellenére kiderült, hogy ez nem igaz" - állítja a kutatást vezető Jeremy Nicholson.

A Molecular Systems Biology című szaklapban közölt beszámoló szerint az is kiderült a kutatásból, hogy a különböző probiotikus baktériumtörzsek különböző módon hatnak a szervezetre. Ez pedig azt is jelenti, hogy egyes igények kielégítésére különböző kiegészítőket lehet kifejleszteni.

Az már korábban bebizonyosodott, hogy a probiotikus kiegészítők segítenek például az olyan betegségek kialakulásának megelőzésében, mint a fekélyes vastagbélgyulladás, megvédik a gyerekeket az allergiától és talán még a vastagbélrák veszélyétől is megóvnak.

Különösen fontos az idősek számára a fogyasztásuk, a korral ugyanis folyamatosan csökken a szervezetben a hasznos baktériumok száma. Emellett ezek a szerek ajánlottak azoknak is, akik antibiotikumot szednek, mert a gyógyszer válogatás nélkül elpusztítja a hasznos baktériumokat is.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×