eur:
393.31
usd:
368.07
bux:
66094.65
2024. április 24. szerda György

Ismét terjed a pestis

Ismét világszerte terjed a pestis, amely lakatlanná tette Európa egész térségeit a középkorban. A betegség egyre növekvő veszélyt jelent, amelyre nem fordítunk kellő figyelmet - kongatták meg a vészharangot a kutatók.

Az elmúlt két évtizedben csak évente 100-200 ember halálát okozta világszerte a pestis, az utóbbi időben azokban új országokban jelent meg a betegség, elsősorban Afrikában -figyelmeztetnek a Liverpooli Egyetem kutatói.

A bubópestist, amelyet a középkori Európában csak fekete halálnak neveztek, a bolhák terjesztették, a veszélyesebb tüdőpestis viszont cseppfertőzéssel terjed az emberek között.

"Bár viszonylag kevesen halnak meg pestisben, hiba lenne azt hinni, hogy nem jelent veszélyt. A kór gyorsan terjed és a halálozási arány kezelése hiányában magas" - írták az egyik orvosi szaklapban.

Michael Begon emlékeztetett arra, hogy a pestist terjesztő bolhák a rágcsálókról más állatfajokra is átkerülhetnek, így a betegség folyamatosan potenciális veszélyt jelent az emberek számára. Ha a beteg nem kap időben antibiotikumot, a bubó- és a tüdőpestis is napokon belül halálhoz vezet.

"Az össze rágcsálótól soha nem fogunk megszabadulni, a pestis pedig terjed, és most először komoly járványgócok alakultak ki Afrikában" - figyelmeztetett a kutató.

Az Egyesült Államokban is vannak esetek

Az Egészségügyi Világszervezet évente 1000-3000 pestises esetről számol be; az utóbbi években a legtöbb megbetegedést Madagaszkárról, Tanzániából, Mozambikból, Malawiból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból jelentették. De az Egyesült Államokban is előfordul évente 10-20 pestises megbetegedés.

Aggasztóbb azonban, hogy míg a 20. században viszonylag ritkák voltak a járványok ezeknek a száma nő; a legutóbbi esetet 2006-ban jelentették Ugandából, ahol több százan betegedtek meg tüdőpestisben.

Mindkét betegség jellemzője a hányás és a magas láz, a bubópestis emellett fekete daganatok megjelenésével jár - innen ered a fekete halál elnevezés.

A Liverpooli Egyetem munkatársai komolyabb kutatásokat sürgetnek, amelyek révén megelőzhető lenne a pestisjárvány az olyan szegény országokban, ahol nincs elegendő életmentő antibiotikum. Ha lennének ilyen módszerek, akkor azokat ráadásul abban az esetben is használni lehetne, ha valamely ország biológiai fegyverként vetné be a pestist - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×