eur:
392.81
usd:
367.88
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Amit Kolumbusz Amerikával együtt "felfedezett"

Minden eddiginél erősebb tudományos bizonyítékot szolgáltattak amerikai kutatók arra az eddigi feltételezésre, hogy a szifiliszt valóban Kolumbusz Kristóf tengerészei hurcolták be az újonnan felfedezett Újvilágból Európába.

Évszázadokig az egyik legrettegettebb betegség volt, amelyben VIII. Henrik, Abraham Lincoln, Vincent van Gogh és valószínűleg Adolf Hitler is szenvedett, a szifilisz eredete azonban egészen mostanáig nem volt bizonyos.

A betegség először az 1495-ben, Olaszországban harcoló francia katonák között kezdett el terjedni, és már abban az időben mindenki tudni vélte, hogy a kórt Amerikából hurcolták be Európába. Archeológusok azonban vitatták a feltételezést, mert az Óvilág több országában is találtak olyan csontvázakat, amelyek magukon viselték a betegség egyértelmű jeleit - viszont az áldozatok még Kolumbusz első, 1492-es amerikai útja előtt haltak meg.

Atlantai kutatók most összehasonlították a szifiliszt, illetve a hasonló betegségeket okozó baktériumtörzsek DNS-ét, és kiderült: a kór először Dél-Amerikában fejlődött ki.

Himlő kontra szifilisz

A szifiliszt okozó treponema egyik korábbi törzse ugyan jóval a Kolumbusz előtti időkben kialakult Afrikában, és elterjedt Európában is, ez a betegség azonban nem szexuális úton fertőzött. Az ebben a "másik fajta szifiliszben" a 13.-15. században elhunytak maradványai tévesztették meg korábban az archeológusokat.

Kiderült tehát, hogy az igazságot támasztják alá azok az írásos beszámolók, amelyek a betegség 1495-ös terjedéséről számoltak be Nápolyban. "Ha genetikai vizsgálatok és írásos dokumentumok is azt bizonyítják, hogy a szifilisz 1495 körül jelent meg Európában..., akkor egyértelműnek tűnik, hogy a kórt valóban Kolumbusz tengerészei hurcolták be a kontinensre" - írta a kutatást vezető Kristin Harper.

Korábbi kutatások már igazolták, hogy a hódítók által behurcolt betegségek - például a himlő - is jelentősen hozzájárult az amerikai őslakosok pusztulásához. Most azonban már biztosan elmondhatjuk, hogy ez a hatás nem volt egyirányú.

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Felbolydult a teljes Közel-Kelet – Most szabadul csak el igazán a káosz?

Irán szombaton támadást intézett Izrael területe ellen, amely új szintre emelte a két ország között dúló konfliktust. A rakétacsapás nem okozott jelentős károkat zsidó állam számára, viszont Jeruzsálemben már eldönthették, hogy nem hagyják megtorlás nélkül az eseményeket. Egy ilyen lépés viszont könnyen kiterjedt háborúvá fajulhat, amely egy csomó országot magával ránthat a Közel-Keleten. Elemzésünkben azt nézzük meg, hogy melyik fél pontosan ki(k)re számíthat egy elharapódzó háború esetén.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×