Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mozgás nélkül is fogyaszt a csodagyógyszer

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Reményt adhat a túlsúlyos embereknek egy készítmény, amely az első vizsgálatok szerint 22 százalékkal nagyobb kalória-felhasználást eredményezett a tesztek résztvevőinél, mint a placebó.

A Taranabant szedői emellett több zsírt égettek el, inaktív életvitel mellett is. Még azok is érzékelhető súlycsökkenést értek el, akik csak kis mennyiségben vitték be a szervezetükbe a hatóanyagot.

A készítmény a második olyan súlyszabályozó szer, amelyet azután kísérleteztek ki a kutatók, hogy megvizsgálták: minek köszönhető, hogy a kannabisz-fogyasztók súlya jelentősen emelkedik.

A kutatók rájöttek, hogy a szervezet endocannabioid-rendszere, amely az energiaegyensúlyért, a zsírok és a cukor lebontásáért, valamint a testsúly szabályozásáért felelős, és amely szabályozza a szervezet válaszát az éhségre vagy a fájdalomra, kannabisz hatására túlzottan aktívvá válik.

Éhessé tesz a kannabisz

A kannabisz tehát túlzott étvágyat eredményez. A vizsgálatok során azonban kiderítették azt is, hogyan hozható létre egy ellentétes folyamat.

Ennek igazolására 533 embert vontak be egy kísérletbe. Volt, aki egy hatástalan szert, placebót kapott, másoknak pedig különböző mennyiségben adták a kifejlesztett készítményt. 12 hét elteltével minden csoportnál súlycsökkenést tapasztaltak, ám lényegesen többet fogytak azok, akik szedték a gyógyszert, sőt, annak mennyiségének arányában többet és többet veszítettek a súlyukból.

A tesztelők arra nem is számítottak, hogy már a legkisebb dózis is súlycsökkenést eredményez - mondta az egyik gyógyszergyár vezető kutatója.

A készítményre a legfrissebb jelentések szerint nagy szükség lehet a jövőben, hiszen az előrejelzések szerint 2050-re Nagy-Britanniában a felnőtt férfiak 60 százaléka, a nőknek pedig az 50 százaléka lesz elhízott.