Forradalmi áttörés: oltással szoktatnának le a kábítószerről

Infostart
2008. január 3. 20:40
Olyan oltóanyagon dolgozik két houstoni kutató, amelynek segítségével leszoktathatóak lesznek a kokainról a kábítószeresek. A szert klinikai körülmények között már tesztelik.

Tom Kosten pszichiátriai professzor és felesége, a pszichológus és neurológus Theresa azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett oltóanyag hatásos lesz a kábítószer fogyasztás elleni harcban. Várakozásaik szerint azok, akiket beoltanak, nem tudnak majd elszállni a szertől - így el fogják veszíteni az érdeklődést a kábítószer iránt.

A vakcina, amelyet már tesztelnek, az immunrendszert stimulálja annak érdekében, hogy az felvegye a harcot a kábítószer ellen. Az immunrendszer ugyanis nem képes felismerni a kábítószerek - például a kokain - molekuláit, mert azok túl kicsik; így nem is kezd antitesteket termelni ellenük.

Annak érdekében, hogy "megtanítsák" az immunrendszert a kábítószerek felismerésére, Kosten a hatástalanított kokaint összekapcsolta a kolera szintén hatástalanított proteinjével.

A keverék ártalmatlan, viszont az immunrendszer antitestek képzésével válaszol rá, sőt, később felismeri a kábítószert magában is. Az antitestek megkötik a kokaint, és megakadályozzák, hogy elérje az agyat.

Tavasszal kezdődhet a tesztelés

Az elvet nagyon ügyesnek nevezte a houstoni Baylor College of Medicine
neurológusa. David Eagleman emlékeztetett arra, hogy a kutatók évtizedek óta próbálják feltérképezni az agy örömközpontjait és azt, hogyan képesek a kábítószerek "túszul ejteni" ezeket a központokat.

A vakcinának egyelőre csak a klinikai tesztelése folyik, Kosten még várja az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal, az FDA engedélyét a kórházi kipróbálásra; reményei szerint a tavasszal ez is megkezdődhet.

Ha a szert engedélyezik, alkalmazása áttörést jelenthet a kokainfüggők kezelésében; őket egyelőre csak pszichiátriai kezeléssel és egy 12 lépésből álló programmal tudják segíteni a leszokásban.

Vannak azonban olyan szakértők is, akik óvnak a túlzott derűlátástól. "A függők beoltása ígéretesnek tűnik, de ezen a téren aligha van olyan kezelési mód, amely mindenkinél hatásos" - figyelmeztetett David Gorelick, a kábítószerekkel foglalkozó amerikai hivatal vezető munkatársa.