A jó házasság boldoggá teszi - a nőket

Infostart
2008. január 3. 05:10
A boldog házasság csökkenti a stresszt a nőknél - a férfiak számára azonban ezen a téren nem jelent semmiféle változást. A dolgozó nők szervezetében alacsonyabb a stresszt okozó hormonok szintje, ha boldog párkapcsolatban élnek, a férfiaknál viszont ezt inkább a munka, mint a magánélet határozza meg - derült ki egy amerikai kutatásból.

A Kaliforniai Egyetem kutatói ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a boldog párkapcsolatban a házimunka és a gyereknevelés terhe megoszlik a két fél között, a dolgozó nők ezért többet lazíthatnak.

A rosszul működő kapcsolatban élő asszonyok viszont a kemény munkanap után úgy térnek haza, hogy tudják: minden otthoni munka is az ő vállukat nyomja, így azonnal kezdik a második, ugyanolyan stresszes "munkanapot" - tette hozzá Darby Saxbe pszichológus.

Így ezek a nők olyan mókuskerékbe kényszerülnek, amely miatt a stressz-szintjük folyamatosan nő és csökken - vagyis képtelenné válnak a valódi lazításra. "Ez olyan, mint ha valaki csúcsforgalomban vezet, és felváltva kell gázt adnia és fékeznie" - magyarázta a szakember.

A mellékvese kortizol nevű hormont termel, amikor a szervezetet stressz éri. A kortizolszint reggelenként magas, majd a nap folyamán fokozatosan csökken. A kortizolszint a feltételezések szerint gyorsabban csökken, ha az ember jól érzi magát.

A tartósan magas kortizolszint viszont fokozott fáradságérzetet, depressziót és csontritkulást okozhat, és gyengíti az immunrendszert.

A kutatók hatvan, gyermekes házaspárt kérdeztek ki arról, mennyire elégedettek a kapcsolatukkal és milyen sokat dolgoznak. A vizsgálat eredményéről a Health Psychology című szaklapban számoltak be.