Arannyal és műkincsekkel teli hajót emeltek ki a tengerből

Infostart
2007. december 25. 19:00
Egy nyolcszáz éve elsüllyedt, műkincsekkel megrakott hajót emeltek ki a Dél-kínai tenger mélyéről. A lelet megerősítheti, hogy Kína és Európa nem csak a selyemúton kereskedett egymással.

A műveletet szombaton hajtották végre egy három emelet magas szerkezet segítségével. A 30 méter hosszú vitorlást még 1987-ben fedezték fel Kanton tartomány partjai mentén, 30 méter mélyen, 2 méter vastag iszapréteg alatt.

A Nanhai No. 1. névre keresztelt hajót egy kantoni múzeumba viszik, ahol a kristálypalotának nevezett tartályban ugyanolyan hőmérsékleti és nyomásviszonyokat alakítanak ki, mint ami a tengerfenéken érte a fából készült szerkezetet.

A múzeum várhatóan 2008 végén nyílik meg, a látogatók a tartály ablakain kukucskálva figyelhetik meg az iszap eltávolítását. A teljes feltárás két évet is igénybe vehet.

Fontos lelet

A Nanhai fedélzetén eddig több mint négyezer arany-, ezüst- és porcelántárgyakat tartalmazó tárolót találtak, és felfedeztek hatezer, a Szung-dinasztia (960-1279) idejéből származó rézérmét is.

A régészek úgy vélik, hogy még több tízezer műtárgyat találnak a vitorláson, amely a Kínában valaha talált legrégibb és legnagyobb kereskedelmi hajó.

A Nanhai bizonyíthatja a "tengeri selyemút" létezését is, amely több tudós szerint Kínát Délkelet-Ázsiával, Afrikával és Európával kötötte össze, a jobban ismert és bizonyított szárazföldi selyemúthoz hasonlóan. Eddig azonban kevés bizonyíték került elő, amely alátámasztja ezt az elméletet.