Pontosan tudják, mikor csapódik be az aszteroida

Infostart
2007. december 23. 07:37
Aszteroida csapódhat januárban a Marsba - figyelmeztettek amerikai kutatók. Becslésük szerint 1:75-höz az esélye annak, hogy az újonnan felfedezett égitest január 30-án eltalálja a vörös bolygót.

"Hihetetlenül ritka, hogy ilyen eséllyel meg merjük határozni egy aszteroida becsapódásának valószínűségét" - hangsúlyozta Steve Chesley, a NASA csillagásza.

A 2007 WD5 névre keresztelt aszteroidát november végén fedezték fel; a mérete körülbelül akkora, mint azé, amely 1908-ban a szibériai Tunguszka folyónál becsapódott a földbe.

A kutatók, akik folyamatosan figyelik az aszteroida útját, korábban 1:350 esélyt adtak arra, hogy a kődarab becsapódik, a de héten módosították a számokat. Az esélyeket tovább pontosíthatják majd január elején.

Az aszteroida most van körülbelül félúton a Föld és a Mars között. "Tudjuk, hogy nagy valószínűséggel elkerüli a bolygót, de nem zárhatjuk ki a becsapódás esélyét sem" - hangsúlyozta Chesley.

Ha az aszteroida nem kerüli el a bolygót, valószínűleg az egyenlítő közelében, csapódik majd be - valahol ott, ahol az Opportunity 2004 óta feltérképezi a Mars lapályait. A robot azonban nincs veszélyben, mert a lehetséges becsapódási övezeten kívül van.

1994-ben a Shoemaker-Levy üstökös töredékei csapódtak be a Jupiterbe, a kutatók akkor meg tudták figyelni az eseményt, s ezt most is megtehetik majd. "Ha a Földet fenyegetné aszteroida, rettegnénk, most azonban csak izgatottak vagyunk" - tette hozzá a NASA csillagásza.