Óvakodjon a csoki sötét oldalától!

Infostart
2007. december 21. 08:18
Félrevezetők lehetnek az étcsokoládé pozitív egészségi hatásáról szóló hírek, több gyártó ugyanis eltávolítja termékéből azt az összetevőt, amelynek a kedvező hatás tulajdonítható - hívták fel a figyelmet brit tudósok.

Több vizsgálat is kimutatta, hogy az étcsokoládé a flavonoltartalmának köszönhetően hozzájárul a szív és a keringési rendszer egészségének megőrzéséhez.

Igen ám, csakhogy számos gyártó eltávolítja a flavonolokat, mert azok (túlságosan) keserű ízt okoznak. Ezzel természetesen oda a pozitív hatás is, miközben a magas zsír- és cukortartalom egyebek mellett éppen a szívnek és a keringésnek tesz rosszat - írták brit kutatók a Lancet című szaklapban.

Az étcsoki a flavonolok eltávolítása után is elnyerheti sötét színét, így a fogyasztóknak résen kell lenniük, ha szeretnék élvezni az édesség kedvező egészségi hatását. Ezt megkönnyíti, hogy a gyártóknak fel kell tüntetniük az erre vonatkozó információt.

A szakemberek megjegyzik, hogy még ha tartalmaz is az étcsoki flavonolt, a "gonosz" akkor is ott lakozik benne, a cukor, a zsír és a kalóriák formájában, így csak visszafogott mennyiségben érdemes fogyasztani.