Nem gyerekmese a repülő szőnyeg

Infostart
2007. december 20. 21:10
Elméletileg elképzelhető a repülő szőnyeg - állítják a Harvard Egyetem matematikusai, bár egyelőre csak azt tudják bebizonyítani, hogy egy papírpénz méretű anyagdarab képes repülni.

Lakshminarayanan Mahadevan professzor és munkatársai azonban nem tartják elképzelhetetlennek, hogy akkor repülő szőnyeget is lehet készíteni, amely elbír egy embert. Erről a Physical Review Letters című lapban számoltak be.

Mahadevan professzor francia és amerikai kutatókkal együtt arra a következtetésre jutott, hogy a szőnyeget akkor lehet "lebegtetni", ha nyomás alakul ki az anyag és a padló között. A "csodát" az a felfedezésük jelenti, hogy az így kialakult hullámok nem csupán fenn tartják, de előre is hajtják a szőnyeget.

A szőnyeg ennek hatására ugyanúgy mozog, mint bizonyos tengeri élőlények. "A ráják ugyan bonyolultabb módon mozognak a tengerfenéken, de ennek az elvnek az alapján" - hangsúlyozta a professzor.

Becslése szerint ahhoz, hogy egy tíz centiméter hosszú és 0,1 milliméter vastag darab lebegni tudjon, másodpercenként tízes, 0,25 milliméteres amplitúdós vibrálás kell. A fizikai törvényei azonban azt sem zárják ki, hogy egy nehezebb szőnyeg lebegni tudjon, de ahhoz, hogy szálljon is, jelentős hullámok kellenének.

"Ha simán akarunk repülni, rengeteg apró hullámot kell keltenünk - de ez lassítaná a haladást" - tette hozzá.

Ahhoz, hogy ember szállítására alkalmas szőnyeget készítsünk, elképesztően erős motorra lenne szükség a vibráció előállítására, a kelmét pedig ultrakönnyű anyagból kellene szőni - ismerte el.