eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Napfény és tüdőrák: van köztük összefüggés

A dohányzás után a második legfontosabb oka a tüdőrák kialakulásának az, hogy az emberek nem jutnak elég napfényhez - derül ki egy új tudományos jelentésből.

Azokban az országokban, ahol az emberek jobban ki vannak téve a napsugárzásnak - például az afrikai Malawiban vagy Beninben -, sokkal kevesebben betegszenek meg tüdőrákban, mint a kevésbé napfényes államokban.

Az UVB-sugárzás szintje összefüggésben van a tüdőrákos esetek kialakulásának gyakoriságával - mondta a kutatás egyik résztvevője, a Kaliforniai Egyetem munkatársa, Cedric Garland.

A kutatók az Egészségügyi Világszervezet adatait és nemzeti egészségügyi statisztikákat használtak fel a jelentés elkészítéséhez, amelyből kiderül, hogy a tüdőrák 75-85 százalékban a dohányzás miatt alakul ki.

Ugyancsak közrejátszik a betegség kialakulásában, hogy az emberekhez mennyi napfény jut el: a tüdőrákos esetek száma jóval alacsonyabb a napfényes, Egyenlítő közelében fekvő országokban, mint azokban az államokban, ahol kevesebbet süt a nap.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×