Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ha nem lépünk, jön az extrém időjárás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A környezetvédelmi miniszterek érkezésével végső fázisába lépett az ENSZ Balin folyó klímakonferenciája. Az ENSZ főtitkára azt mondta: a világ áttörést vár, viszont túlságosan nagyratörőnek nevezte az EU terveit. Egyes források patthelyzetet emlegetnek, mert Washington továbbra sem akar hallani kötelező széndioxid-emissziós határértékekről.

Végéhez közeledik az ENSZ Balin tartott kéthetes klímacsúcsa, és most, hogy a politikusok is csatlakoztak a szakértőkhöz, a nagy kérdés az, hogy mennyire lesz előremutató a záródokumentum.

Mint Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter megjegyezte, nem azért jött, hogy kinyilvánítsa: "OK, majd jövőre is összeülünk tárgyalni".

Ambíciózus európai tervek az emisszió csökkentésre

A németek és általában az európaiak azt akarják, hogy az üvegházhatást elősegítő széndioxid és más gázok emissziójának további korlátozásában állapodjanak meg a résztvevők.

Németország a világ negyedik legnagyobb ipari államaként ígéretet tett arra, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkenti a légkörbe jutott széndioxid mennyiségét.

Más EU-országok minimum 25 százalékos csökkentést vállaltak, és azt akarják, hogy kövesse őket ebben az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Ausztrália is.

A fejlődő országok is határértékeket akarnak - főleg a Nyugattól

Az EU mellett a fejlődő országok is a konkrét határértékek bevezetése mellett vannak, igaz, sokan közülük ezt úgy képzelik el, hogy a klímaváltozásért elsősorban felelős nyugati országok csökkentsék nagymértékben emissziójukat, a fejlődő világot pedig segítsék a zöld technológiák bevezetésében és a nagyobb energiahatékonyság elérésében.

A szerdán felszólalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a világ áttörésre vár, és ha nem tesznek semmit, akkor fel kell készülni az egyre szélsőségesebb időjárásra, valamint a víz- és termőterületek hiánya miatti feszültségekre. Ban ugyanakkor túl ambíciózusnak nevezte az európai terveket, és azt mondta, hogy azokról még tárgyalni kell.

Washingtont elszigetelték, de nem biztos az előrelépés

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök közben ismét nagy tapsot aratott, amikor átadta a kiotói jegyzőkönyv ratifikálásáról készült dokumentumot az ENSZ főtitkárának.

Rudd lépésével az a kötelező határértékeket még mindig elutasító Egyesült Államok magára maradt a fejlett ipari államok között.

Az ausztrál vezető tovább fokozta a nyomást azzal, hogy hangoztatta: a kotói jegyzőkönyvet aláíró és azt elutasító államoknak is részt kell venniük a világ által elvárt lépésekben.

A washingtoni delegáció vezetője közölte: meg akarnak állapodni, de a határértékek elfogadásával eleve irányt szabnának a további tárgyalásoknak, és ezt nem akarják elfogadni.