eur:
393.91
usd:
368.6
bux:
66294.91
2024. április 25. csütörtök Márk

Ha nem lépünk, jön az extrém időjárás

A környezetvédelmi miniszterek érkezésével végső fázisába lépett az ENSZ Balin folyó klímakonferenciája. Az ENSZ főtitkára azt mondta: a világ áttörést vár, viszont túlságosan nagyratörőnek nevezte az EU terveit. Egyes források patthelyzetet emlegetnek, mert Washington továbbra sem akar hallani kötelező széndioxid-emissziós határértékekről.

Végéhez közeledik az ENSZ Balin tartott kéthetes klímacsúcsa, és most, hogy a politikusok is csatlakoztak a szakértőkhöz, a nagy kérdés az, hogy mennyire lesz előremutató a záródokumentum.

Mint Sigmar Gabriel német környezetvédelmi miniszter megjegyezte, nem azért jött, hogy kinyilvánítsa: "OK, majd jövőre is összeülünk tárgyalni".

Ambíciózus európai tervek az emisszió csökkentésre

A németek és általában az európaiak azt akarják, hogy az üvegházhatást elősegítő széndioxid és más gázok emissziójának további korlátozásában állapodjanak meg a résztvevők.

Németország a világ negyedik legnagyobb ipari államaként ígéretet tett arra, hogy 2020-ig 40 százalékkal csökkenti a légkörbe jutott széndioxid mennyiségét.

Más EU-országok minimum 25 százalékos csökkentést vállaltak, és azt akarják, hogy kövesse őket ebben az Egyesült Államok, Kanada, Japán és Ausztrália is.

A fejlődő országok is határértékeket akarnak - főleg a Nyugattól

Az EU mellett a fejlődő országok is a konkrét határértékek bevezetése mellett vannak, igaz, sokan közülük ezt úgy képzelik el, hogy a klímaváltozásért elsősorban felelős nyugati országok csökkentsék nagymértékben emissziójukat, a fejlődő világot pedig segítsék a zöld technológiák bevezetésében és a nagyobb energiahatékonyság elérésében.

A szerdán felszólalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szerint a világ áttörésre vár, és ha nem tesznek semmit, akkor fel kell készülni az egyre szélsőségesebb időjárásra, valamint a víz- és termőterületek hiánya miatti feszültségekre. Ban ugyanakkor túl ambíciózusnak nevezte az európai terveket, és azt mondta, hogy azokról még tárgyalni kell.

Washingtont elszigetelték, de nem biztos az előrelépés

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök közben ismét nagy tapsot aratott, amikor átadta a kiotói jegyzőkönyv ratifikálásáról készült dokumentumot az ENSZ főtitkárának.

Rudd lépésével az a kötelező határértékeket még mindig elutasító Egyesült Államok magára maradt a fejlett ipari államok között.

Az ausztrál vezető tovább fokozta a nyomást azzal, hogy hangoztatta: a kotói jegyzőkönyvet aláíró és azt elutasító államoknak is részt kell venniük a világ által elvárt lépésekben.

A washingtoni delegáció vezetője közölte: meg akarnak állapodni, de a határértékek elfogadásával eleve irányt szabnának a további tárgyalásoknak, és ezt nem akarják elfogadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×